• Banner_4-2019_1500x300px.jpg
Mustangontwerper Gale Halderman (87) overleden

Mustangontwerper Gale Halderman (87) overleden

Vandaag is Gale Harderman op 87-jarige leeftijd overleden na een korte strijd tegen kanker. Hij werkte ruim veertig jaar voor de Ford Motor Company. Hij was de hoofdontwerper van het eerste model Ford Mustang.

Het was zijn schets die door Lee Iacocca werd gekozen om de 1965 (of: 1964 ½) Mustang te worden. Alleen al het feit dat Halderman daarom bekend staat, maakt hem tot een legende. Autojournalist en schrijver Jimmy Dinsmore heeft Harderman’s levensverhaal opgetekend in zijn boek Mustang by Design.

Halderman Barn Museum
Na zijn pensionering maakte Halderman van zijn familieschuur en -pand een museum gewijd aan het ontwerpen van auto's. Halderman richtte het museum niet op zijn carrière en zijn prestaties, ook al is dat zeker een museum waardig. Het Halderman Barn Museum werd veeleer een hommage aan alles wat met autodesign te maken heeft.

De foto's van de Ford-legendes zijn overal verspreid. Kortom, het Halderman Barn Museum is een must-see locatie voor alle Ford fans, en iedereen met een waardering voor de automobielgeschiedenis, waarin Halderman een belangrijke plek heeft.

Op de zijkant van de schuur staat een gigantisch Mustang-logo. Het Halderman Barn Museum is dan ook een mekka voor veel Mustangliefhebbers. De achtergrond van dat reusachtige Mustanglogo op de schuur zorgt voor een geweldig schoonheidsshot en om ieders trotse ponyauto te laten zien.


Halderman Barn MuseumFoto: Halderman Barn Museum


 Halderman's erfenis
Het verhaal van hoe Halderman de winnende schets voor de Ford Mustang tekende is vrij verbazingwekkend, in die zin dat het vrij onopvallend was. Laat in de avond, in zijn huis, op zijn keukentafel, wetende dat er de volgende ochtend een grote bijeenkomst was, schetste Halderman zijn idee voor Iacocca's concept auto.

Het moest spannend en sportief zijn. Het moest zowel mannen als vrouwen aanspreken. Hij moest een lange motorkap hebben en een korte kofferbak. Veel ontwerpers van Ford Motor Company maakten inzendingen voor dit project. Halderman maakte met zijn baas Joe Oros, hun visie op de Mustang.

De ontwerpideeën van Joe Oros werden getoond aan de passagierskant van hun kleimodel en die van Halderman aan de bestuurderskant. Iacocca kwam langs om ernaar te kijken. Zijn sigaar draaide in zijn mond, wat volgens Halderman altijd een goed teken was. Lee verkondigde dat hij het ontwerp van Halderman het beste vond.

Een deel van Halderman's concept is nog steeds te zien op de Mustang van vandaag. De side scoop, die een van Halderman's grootste ideeën was, is nog steeds te zien op de Mustang van vandaag. Ook het drievoudige achterlicht is symbolisch voor de Mustang. En dat is eveneens Halderman's nalatenschap. 


Oorspronkelijk artikel: Jimmy Dinsmore (Torque News)
Foto: Mustang Owner's Museum (Facebook)

Team Mustang Center Nederland

Als clublid ontvang je vier keer per jaar ons clubmagazine, een clubkalender, gratis deelname aan evenementen en profiteer je van jaarlijkse members-only arrangementen. Word ook lid voor slechts 50,00 euro per jaar.

Belangrijke data (uitgelicht)

Algemene Ledenvergadering 2023
21-01-2023

Volg ons

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze sociale kanalen:
Facebook
Instagram
YouTube

Contact

Team Mustang Center Nederland
Waaldijk 3
6673 MC Andelst
secretariaat@fordmustangclub.nl
KvK-nummer: 40038763